Paulownia

De Anna Paulownaboom is een snelgroeiende boom en wordt 10 tot 25 meter hoog (gemiddeld 15 meter). Hij heeft een brede kroon en een gladde of licht gestreepte, grijsbruine bast.

De hartvormige, trompetboomachtige bladeren staan kruiswijs tegenoverstaand gerangschikt en hebben meestal een gladde rand. Ze zijn relatief groot; de bladschijf meet 15 tot 35 bij 30 centimeter en de bladsteel 8 tot 20 centimeter. De bladeren van jonge scheuten zijn soms aanzienlijk groter. Sommige bladeren, en dan met name de grote exemplaren, hebben grote tanden of onduidelijke lobben.

In de nazomer verschijnen de ronde, viltige, bruine bloemknoppen. De bloeiperiode is in april en mei, nog voor het uitlopen van de bladeren. De bloeiwijze lijkt sterk op die van vingerhoedskruid. De tweeslachtige bloemen groeien in geurige pluimen van 10 tot 30 centimeter lang. Elke bloem heeft een klokvormige bloemkroon van vijf à zes centimeter lang, waarvan de zoom vijf ongelijke lobben heeft. De bloemkroon is violet of roze en is aan de binnenzijde geel gestreept.

Tussen augustus en oktober groeien aan de volgroeide takken leerachtige, bruine doosvruchten. De eivormige vrucht meet twee tot vier centimeter en heeft aan de onderzijde een spitse snavel. Wanneer de vrucht rijp is, splijt hij zich over de volle lengte open en laat een groot aantal kleine, gevleugelde zaden los. De lege zaaddozen blijven nog lange tijd aan de boom hangen.

Verspreiding en habitat

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Anna Paulownaboom ligt in Centraal- en West-China. Jonge planten zijn gevoelig voor vorst, maar een oudere boom is winterhard. Dit maakt hem een populaire sierboom in veel delen van de wereld. 

In veel gebieden functioneert de Anna Paulownaboom als een pioniersplant. Het wortelstelsel kan in korte tijd nieuwe, snelgroeiende scheuten produceren, waardoor de Anna Paulownaboom goed in staat is om bosbranden te overleven. De boom groeit het beste in voedselrijke, vochthoudende bodem, maar is relatief tolerant tegenover vervuilde of verschraalde grond. Ook kan de boom in scheuren van bestrating of muren groeien. De bladeren bevatten veel stikstof en de wortels voorkomen bodemerosie. Dankzij deze gunstige omstandigheden kan zich in relatief korte tijd weer een secundair bos vormen.  De Anna Paulownaboom wordt in zijn groei geremd wanneer grotere bomen hem overschaduwen.

Bron: wikipedia


Eigenschappen Paulownia bomen


Groei:


Paulownia is een van de snelst groeiende bomen ter wereld die hout van extreem hoge kwaliteit produceert. Het bereikt zijn uiteindelijke hoogte binnen de eerste 12 tot 15 jaar en afhankelijk van het type kan Paulownia wel 15 meter hoog worden. De stam kan al na 10 - 12 jaar een diameter hebben van 35 tot 45 cm. Krachtige jonge planten kunnen ongeveer vier meter per jaar in hoogte toenemen. De jaarringen hebben dus een breedte van twee tot vier centimeter. Door deze eigenschap zeer geschikt als korte wisselteelt.

 

Gewicht:


Paulownia-hout is erg licht. Het weegt ongeveer 300 kg per kubieke meter, in tegenstelling tot eikensoorten die 540 – 700 kg per kubieke meter kunnen wegen, dus ongeveer de helft van eiken.

Hardheid
Paulownia is geclassificeerd als een hardhout. Ondanks het relatief zachte oppervlak maken het draagvermogen - parallel aan de nerf - en maatvastheid van Paulownia het vergelijkbaar met of superieur aan dat van eikenhout.

 

Ontvlambaarheid:


De zelfontbrandingstemperatuur van Paulownia is ongeveer 425°C. Ter vergelijking: de zelfontbrandingstemperatuur van andere houtsoorten, inclusief eiken, ligt rond de 200 – 250°C. Dit betekent dat Paulownia ongeveer 200 graden hoger ontbrandt, waardoor het van nature brandwerend is.

 

Drogen:


Paulownia droogt snel aan de lucht. Het vochtgehalte is meestal 10 tot 12% binnen 30 tot 60 dagen. Ovendroging kan dit niveau binnen slechts 24 tot 48 uur bereiken. Het hout behoudt zijn vorm en trekt in deze tijd niet krom.

 


Andere toepassingen en mogelijkheden


Certificering  Nak tuinbouw

Naktuinbouw bewaakt en bevordert de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. De focus ligt op teeltmateriaal (zaaizaad- plantmateriaal). Naktuinbouw is een Zelfstandig Bestuursorgaan en staat onder toezicht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

 


Meer informatie